Μπαχαρικά βότανα

μπαχαρικά vagio agrofarmsΤο μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό. Οι χρήσεις των μπαχαρικών είναι πολλές. Στη μαγειρική είναι απαραίτητο συστατικό σχεδόν κάθε συνταγής. Τα αιθέρια έλαια που εξάγονται από τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή σαπουνιών, καλλυντικών και πολλών άλλων.

Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου. Τα οφέλη τους είναι πολλά καθώς μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι καθαρίζουν το μυαλό (δενδρολίβανο, δυόσμος, κανέλα), μειώνουν τη ζημιά που προκαλούν τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (κουρκούμη, ρίγανη, κανέλα, δενδρολίβανο, γαρύφαλο, πάπρικα),βελτιώνουν την αναπνοή (κουρκούμη) και βοηθούν στο αδυνάτισμα (καυτερές πιπεριές, πιπέρι καγιέν, τσίλι).

«Πιπέρι. Είναι καυτό και καίει: Ήλιος! Στη μέση είναι ο ήλιος και τα βλέπει όλα. Γι αυτό και το πιπέρι μπαίνει παντού, σ όλα τα φαγητά … Μετά είναι ο Ερμής, ζεστός κι αυτός σαν το κόκκινο πιπέρι! Kι ύστερα η Αφροδίτη: Κανέλα! Η Αφροδίτη ήταν η πιο όμορφη κοπέλα. Γι αυτό η Αφροδίτη είναι και πικρή και γλυκιά, όπως όλες τις γυναίκες ? Μετά είναι η γη, εδώ που είμαστε. Και τι υπάρχει στη Γη; Η ζωή. Και τι χρειάζεται η ζωή; Να τρώμε. Και τι χρειάζεται το φαΐ για να νοστιμίσει; Αλάτι! Η ζωή και το φαΐ θέλουν αλάτι».

«Πολίτικη Κουζίνα»